Jakub Gazda (LKS „UNIA” Horyniec-Zdrój) powołany na mecz Francja – Polska w Cannes

Jakub Gazda (LKS „UNIA” Horyniec-Zdrój) –  medalowa nadzieja w XVIII Indywidualnych Młodzieżowych Mistrzostwach Polski w Warcabach 64-polowych w dniach 27.02-02.03.2014 r. w Horyńcu-Zdroju nie wystąpi w tych zawodach. Jak potwierdza oficjalna strona internetowa Polskiego Związku Warcabowego jeden z najlepszych zawodników horynieckiej „Unii”, aktualny dwukrotny złoty medalista młodzieżowych mistrzostw Polski (w 64 i 100- polowych warcabach) został powołany na mecz Polska – Francja i samolotem via Berlin uda się do Cannes. Oto tekst związkowej strony:

Polska reprezentacja na czerwonym dywanie

„W dniach 22-23 lutego w słynnym Pałacu Festiwali w Cannes odbędzie się mecz Francja – Polska. Zgodnie z porozumieniem ze stroną francuską, drużyny występują w składach sześcioosobowych w tym jeden junior i jeden kadet. Nasza reprezentacji przystąpi do meczu w następującym składzie:

POLSKA

1. mf Damian Reszka (Lokator Gniezno)
  2. mf Łukasz Kosobudzki (Mazovia Mińsk Mazowiecki)
  3. mif Natalia Sadowska (Mazovia Mińsk Mazowiecki)
  4. Przemysław Pałeczny (Kociołki Sarbia-Sarbka)
  5. mf Oskar Budis (Sokół Wrocław) – junior
  6. Jakub Gazda (LKS Unia Horyniec-Zdrój) – kadet

Drużyna Francji przystąpi do meczu w składzie:

FRANCJA:

1. mi Oscar Lognon (2303)
  2. mf Andre Bercot (2198)
  3. mf Christian Fiol (2113)
  4. Luc Crevat (2082)
  5. mf Kevin Machtelinck (2225) – junior
  6. Alavoine Antony (1905) – kadet

Bezpośrednio po turnieju, cała nasza reprezentacja pozostaje na tradycyjnym turnieju Cannes Open”.

Mimo nieobecności w mistrzostwach Polski dla Jakuba udział w meczu (oby udany) będzie  niewątpliwie dużym sukcesem oraz kolejnym etapem zdobywania wiedzy warcabowej. Jeszcze wcześniej 9 lutego w Lubaczowie weźmie udział w eliminacjach strefowych (podkarpackie, świętokrzyskie, małopolskie, opolskie) do III Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży Gier Umysłowych, które odbędą się w kwietniu br. w Spale. Tam również horyniecka „Unia” i województwo podkarpackie bronić będzie 2-ch miejsc w klasyfikacji klubowej i województw.

gazda

Foto: Jakub Gazda